A hulladék kezelése az emberiség történetének egyik legrégebbi problémája, amely a civilizáció fejlődésével egyre inkább rendszerszintűvé vált, a tömegtermelés hatására pedig különösen súlyos gondokat okoz. A hulladékgazdálkodás fogalma a szemét kezelésének bonyolultabbá válásával, valamint a hatalmas mértékű szeméttermelés következtében jelent meg.

Az egyszer használatos termékek miatt a Földön ma több hulladék keletkezik, mint valaha, amely a Texas vagy Oroszország méretű szemétszigetek kialakulásához vezet. A Világbank becslése szerint 2050-re a fejlett országok 25%-kal, Kelet-Ázsia 50%-kal, Dél-Ázsia pedig 100%-kal több hulladékot fognak termelni a jelenlegi mennyiségnél.

Mi a hulladékgazdálkodás?

A hulladékgazdálkodás a hulladék kezelésének tevékenységeit foglalja magában, beleértve a hulladék keletkezésének megelőzését, kezelését és ellenőrzését, valamint a kezelő létesítmények működtetését és a veszélyes hulladék problémáinak megoldását.

A hulladékgazdálkodás fő elvei

A hulladékgazdálkodás hierarchikusan épül fel: legfelső szintjén a hulladék keletkezésének megelőzése áll, amit az újrahasználat, újrahasznosítás, energetikai hasznosítás és végül az ártalmatlanítás követ. Ezt a rendszert hulladékpiramisnak nevezzük.

Alapelvek:

 • Minimalizálni kell a keletkező hulladék mennyiségét és veszélyességét.
 • Az elővigyázatosság elve szerint a hulladék veszélyességének ismerete nélkül a legrosszabb eshetőségre kell készülni.
 • A gyártóknak kedvezőbb termékjellemzőket kell választaniuk hulladékgazdálkodási szempontból.
 • A megosztott felelősség elve szerint minden érintett szereplőt felelősség terhel.
 • A hulladék birtokosa köteles minimalizálni annak környezetterhelését.
 • Törekedni kell környezetbarát anyagok és technológiák alkalmazására.
 • A hulladék termelője és a termék gyártója viseli a tevékenysége által okozott károk és szennyezés költségeit.

A hulladékgazdálkodás elemei

A hulladékgazdálkodás folyamata több lehetőséget kínál a hasznosításra és a környezet védelmére. Az első lépés a hulladék keletkezésének megelőzése, majd a hulladék veszélyességének csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés, és végül a nem hasznosítható hulladékok ártalmatlanítása.

Hogyan csökkenthető a hulladék keletkezése?

A hulladék csökkentése a megfelelő alapanyagok és gyártási technológia megválasztásával, valamint rövidebb termelési láncok kialakításával érhető el. Szabályozói oldalról szigorúbb követelmények bevezetésével csökkenthető a termelés és szállítás során keletkező hulladék mennyisége.

Leghatékonyabb módszerek

A szelektív hulladékgyűjtés az egyik legfontosabb része a hulladékgazdálkodásnak, és a környezettudatos életmód alapja. Magyarországon lehetőség van műanyag, fém, papír, színes és fehér üveg gyűjtésére. A szelektív gyűjtés rendje az Európai Unió szintjén változni fog, 2022-től a veszélyes háztartási hulladékokat, 2023-tól a biohulladékot, 2025-től pedig a textilhulladékot minden háztartásnak külön kell gyűjtenie.

Veszélyes hulladék kezelése

Minden olyan hulladék, amely potenciálisan káros az emberi egészségre vagy a környezetre, veszélyes hulladéknak minősül, és különleges kezelést igényel. Ide tartoznak a gyógyszerek, konyhai zsiradékok, elektronikai hulladékok.

Mit tehetünk egyénileg?

Az egyéni hozzájárulás a szelektív gyűjtés és a tudatos vásárlás révén valósulhat meg. Szükség van egy többrekeszes tárolóra a lakásban vagy a színes kukák megfelelő használatára. Fontos, hogy csak tiszta, elmosott dobozokat dobjunk ki. Emellett igyekezzünk felesleges vásárlások elkerülésére és újrahasznosítható csomagolású termékek vásárlására.

Nagyobb mennyiségű hulladék kezelése: Konténer rendelés

Ha nagyobb mennyiségű hulladék keletkezik egy felújítás, lomtalanítás vagy építkezés során, a konténer rendelés a legpraktikusabb megoldás. Ez a módszer nemcsak kényelmes, de a hulladék hatékony és környezetbarát elszállítását is biztosítja.

Milyen konténerek vannak?

A konténerek különböző típusai és méretei lehetővé teszik a hulladék típusának és mennyiségének megfelelő választást. Íme néhány alapvető konténertípus:

 • Vegyes hulladék konténer: Ide szinte mindenféle hulladékot lehet dobni, kivéve a veszélyes hulladékokat.
 • Építési törmelék konténer: Kifejezetten építkezésből, felújításból származó hulladékok, mint például beton, tégla, cserép, illetve más építőanyagok számára.
 • Zöldhulladék konténer: Kertészkedés során keletkezett hulladék, például ágak, levelek, fű számára.

Konténerek méretei

A konténerek különböző méretekben érhetők el, így minden igényre van megfelelő választás. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb méreteket:

 • 4 köbméteres konténer: Kisebb felújítások, kertészkedési munkák során keletkezett hulladék számára ideális. Kb. 40-50 zsáknyi hulladék fér el benne.
 • 6 köbméteres konténer: Közepes méretű munkákhoz, mint például egy nagyobb szoba felújítása vagy kisebb építkezésekhez. Kb. 60-70 zsáknyi hulladékot képes befogadni.
 • 8 köbméteres konténer: Nagyobb felújítási projektekhez vagy közepes méretű építkezésekhez megfelelő. Kb. 80-90 zsáknyi hulladék fér el benne.
 • 10 köbméteres konténer: Kiterjedt építkezési projektekhez, bontásokhoz ideális. Kb. 100-110 zsáknyi hulladékot tud befogadni.
 • 12 köbméteres és nagyobb konténerek: Nagy volumenű építkezésekhez, ipari projektekhez. Ezekbe még több hulladék fér el, és a nagyobb mennyiségű törmelék, lom könnyedén elszállítható.

Alapvető információk

 • Rendelés: A konténer rendelése egyszerű folyamat, amelyet könnyedén megtehetünk telefonon. Fontos, hogy előre jelezzük a konténer típusát és méretét, valamint a szállítási címet.
 • Elhelyezés: A konténer elhelyezéséhez megfelelő helyet kell biztosítani. Ez lehet az udvarban, a kertben, vagy ha nincs elegendő hely, közterületen is, amelyhez azonban közterület-foglalási engedély szükséges.
 • Időtartam: A konténer bérlés időtartamát előre meg kell határozni, de lehetőség van a hosszabbításra is, ha több időre van szükség a hulladék összegyűjtéséhez.
 • Hulladékkezelés: A konténerben elhelyezett hulladékot a szolgáltató szakszerűen kezeli és szállítja el, biztosítva a környezetvédelmi előírások betartását.

A konténer rendelés tehát ideális megoldás nagy mennyiségű hulladék hatékony és rendezett kezelésére, legyen szó felújításról, lomtalanításról vagy építkezésről. Árainkat nézzék meg a következő linken: konténer árak.

Elérhetőségeink:

E-mail cím: m.pal@interbridge-trade.hu
Mobilszám: +36/70-368-58-24

Konténer rendelésért hívjon! +36 70 368-5824

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Hívjon most!