A következő bejegyzésünk egy kis külföldi kitekintés lesz, mivel a hazai adatokról nincsenek pontos információink. Még ha pontosan nem is ugyanaz a helyzet nálunk, rendkívül érdekes adatokkal szolgálnak a külföldi portálok, a tendenciák szempontjából mindenképpen. Az Amerikai Egyesült Államokban a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) szabályozza a hulladékkezelést. Adataik szerint Amerikában egy év alatt az építési és bontási hulladék kétszer annyi, mint amennyit összesen a háztartások termelnek. Az építés (például épületek, utak, hidak), felújítás és bontás során rengeteg hulladék keletkezik, vegyük sorra ezek arányait.

A hulladék típusai

Az amerikai Nemzeti Építéstudományi Intézet jelentése alapján a következő arányú építési és bontási hulladék keletkezik az Amerikai Egyesült Államokban:

 • fa – 30%
 • ásványi eredetű építőanyag hulladék – 25%
 • kavics, homok – 20%
 • különböző törmelékek – 5%
 • beton – 5%
 • tetőfedő anyag – 5%
 • karton és papírhulladék – 3%
 • gipszkarton – 3%
 • műanyag – 1%
 • szőnyeg – 0,85%
 • üveg – 0,15%

Az elmúlt években, évtizedekben az építőipar egyre nagyobb figyelmet fordít a hulladékkezelésre és újrahasznosításra. Manapság egyre több olyan megoldás van, mely lehetőséget ad az anyagok újabb felhasználására, így nem kell feltétlenül a hulladéklerakóban végezniük a sittszállítás által. A következő megoldások nagyban hozzájárulhatnak a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésében.

A teljes elkerülés

Egy kis körültekintéssel bizonyos hulladékok keletkezését teljesen el lehet kerülni. Például fontos a szükséges anyagmennyiség meghatározása, egyrészt a költségeket csökkenti, ha nem kell kifizetni a felesleges anyagokat, illetve nem termelünk vele hulladékot sem.

Minimalizálás

Néhány hulladék mennyisége csökkenthető. A felhasználandó anyagok alaposan kerüljenek megtervezésre, amennyiben van rá lehetőség, használjon újrahasznosított anyagokat!

Felújítás

Ha van rá lehetőség, újítson fel a teljes épületbontás helyett!

Újrahasznosítás

Rengeteg hulladékot újra lehet hasznosítani a következő projektje során. Az egyik legjobb példa a betondarálás, mely során a bontott beton ledarálásra kerül, a jogszabály által meghatározott vizsgálatok és engedélyek kiadása után pedig ismételten felhasználható!

Sittszállítás

Amennyiben nem tudja újrahasznosítani az anyagokat, mindenképpen gondoskodjon arról, hogy a megfelelő helyre kerülnek ezek. A megfelelő konténerszállító cég kiválasztásával nyugodt lehet, hogy a keletkezett anyagok a jogszabályoknak megfelelő hulladéklerakóba kerülnek!

Konténer rendelés Budapesten

Amennyiben szeretne konténert rendelni, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma a +36 70 368 5824 telefonszámon. Rendelkezünk 4m3, 5m3, 6m3, 8m3-es konténerekkel, nálunk egészen biztosan megtalálja az Önnek megfelelő konténer szállítási megoldást.

Nézzek meg árainkat: KONTÉNER ÁRAK

Konténer rendelésért hívjon! +36 70 368-5824

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Hívjon most!